Je sezóna húb. Vždy sme v takú dobu varili veľa jedál z tohto super daru prírody. Hubová smotanová omáčka je u veľa ľudí top, tak som su dnes trošku pozmenila pre vagánov. Je naozaj neskutočne chutná a myslím, že všetci sa budete zalizovať a nikto si nevšimne rozdiel.

Iba ak v tom, že táto je oveľa lepšie stráviteľná, neobsajute toľko tuku, nezahlieňuje a má oveľa nižší glykemický index.

Väčšina z vás by možno zvolila ako prílohu  knedlíky, ale z pohľadu kalórií a zdravotných prínosov je verzia s celozrnnou ryžou oveľa lepšia voľba 🙂

Použité korenie urobí jedlo nie len zaujímavým, ale aj lepšie stráviteľným.

Na 5-6 porcií

Ryža:

Vždy používam iba celozrnnú ryžu. Biela ryža je zbavená nie len všetkých obalov, ale aj klíčku. Je to nehodnotná masa škrobu s oveľa vyšším glykemickým indexom.

500g  celozrnnej ryže

2 ML Kari korenia

voda

himalájska  soľ

gombasio

Kto nepozná ryžovar a neskúšal to , naozaj vrelo doporučujem. Ja som nikdy ryžu v ryžovare nerobila až do doby, kým som to prvý krát vyskúšala. Super vec.

Ryžu som namočila na 12 hodín a premyla. Dala do ryžovavu, zaliala vodou asi 2 cm nad ryžu, osolila, pridala kari a pustila…..o to sa už viac netreba starať.

Dobrý ryžovar vypne sám keď je ryža hotová. Na tanieri som posypala gombasiom.

 

Hubová omáčka:

150-200 g sušených húb, môžete použiť aj čerstvé ( najlepšie sú samozrejme dubáky 🙂 )

2 veľké žlté cibule

2 PL sézamového oleja

voda

drtený kmín

2 strúčiky cesnaku

soľ

Kešu smotana:

150 g kešu

300 ml vody

Huby som najskôr zaliala vodou a nechala postáť.

Na sézamovom oleji som opražila na drobno nakrájanú cibuľku. Pridala som huby aj s vodou. Osolila som, pridala kmín a prepasírovaný cesnak a varila zakryté do mäkka.

Medzi tým som si pripravila kešu smotanu.

Kešu som najskôr namočila na 6 hodín a premyla. Potom som rozmixovala s vodou.

[medailon]

 

Keď už boli huby mäkké postupne pomaličky som prilievala smotanu. Ak sa vám zdá omáčka hustá pridajte ešte vriacu vodu.

 

Na tanieri môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Ja som zvolila radšej kvasené uhorky, keďže sa na mňa naše domáce usmievajú z chladničky.

hubová vegan omačka