Viete už, že veľmi rada varím a pečiem. Zároveň však nerada trávim v kuchyni desiatky hodín. Takže si všetko zjednodušujem.
S mojim kváskovým chlebíkom mám prácu asi na 15 min. Nerobím rozkvas, ani neprakladám cesto, ani iné disciplíny 🙂 Ja by som pri tom na polovicu úkonov zabudla a keby som si stále mala merať čas, tak by ma to určite nebavilo.
Prečo by ste mali jesť iba obilie, ktoré prešlo fermentovaním a tepelnou úpravou si povieme inokedy.
Tak tým lenivým gazdinkám ponúkam recept na prípravu toho najjednoduchšieho kváskového chlebíka.
1kg bio jednozrnkovej múky, ( ja chlebík pečiem iba z jednozrnky, či dvojzrnky- nie je geneticky upravená do nezmyslu ako je pšenica)-to by bolo na iný článok
300-400g kvásku…vyberiem ho rovno z pohára, kde si ho pestujem
2 ML himalajskej soli
500-600 ml filtrovanej vody…podľa toho ako saje múka a akej hustoty je váš kváskok(cesto je ťahavé, lepkavé)
1 ML rasce,alebo iného korenia, my máme radi rímsky kmín, alebo aj cesnak, bazalku
tekvicové semienka
slunečnicové semienka
vlašské ořechy
Kvások si môžete založiť sami ak ešte nemáte. Jednoduchšie, hlavne pre začiatočníčky je, keď vám ho niekto daruje. Ak si chcete prerobiť kvások z jednej múky na iný druh, je to jednoduché. Odoberiete 1 lyžicu už hotového kvásku a začnete prikrmovať iným druhom múky.
Moje prikrmovanie kvásku tiež nezodpovedá štandartu 🙂 Prkrmujem ho tak 1x za 2 týždne, vždy prežil. Mám ho už 4 roky.Keď však pečiete často, tak ho budete prikrmovať častejšie, aby ste mali dostatočné množstvo. Vždy ho mám položený na okne. Keď idem na dlhšie preč, dám ho do chladničky a tam niekedy bol aj 3 mesiace bez povšimnutia, zakrytý vreckovkou a zagumičovaný.
Takto vyzerá kvások, ktorý som si nevšimla už aspoň 2,5 týždňa.
Jeden je jednozrnkový a druhý špaldový na bagety
Založenie kvásku.
Kvások si pripravíme z jednozrnkovej múky a vody samokvasením. Ideálne je dvojité kvasenie. Pri teplote 20-25 pre kvasinky a potom pri 30-35 pre baktérie mliečneho kvasenia. Pri zavádzaní kvásku je potrebná hlavne trpezlivosť. Do malého pohárika si dáme 1 polievkovú lyžicu múky a pridáme toľko vody, aby vznikla hustejšia kašovitá konzistencia. Prikryjeme plátienkom a zagumičkujeme. Ideálne je ho umiestniť na teplejšie miesto(27st). Po niekoľkých hodinách kvások dokrmíme opäť múkou a vodou zamiešame. Opakujeme niekolko dní až sa začnú tvoriť bublinky. Prikrmujeme až do požadovaného množstva kvásku. Nezabudnite si ho rozdeliť a odložiť na ďalší chlebík.
Ja si vždy meliem čerstvú múku z jednozrnky, alebo dvojzrnky, ktorú potom preosejem cez sito ( veľké otruby poškodzujú tráviaci systém).
Múku, kvások, soľ a vodu vypracujeme do vláčného cesta, primiešame namočené(12 hod) a premyté semienka a oriešky a dáme kysnúť do nádoby, v ktorej budeme chlieb aj piecť. Formu vymastíme a vysypeme múkou a napĺňame ju asi do 1/2. Prikryté necháme kysnúť približne 12 hodín v sušičke na ovocie pri teplote asi 32-34 C. Je potom menej kyslý. Potom pečieme tiež prikryté pri 180 st asi 1,5 hod. Otváram až na posledních 10 min. Po jemnom vychladnutí opäť prikryjem, aby chlebík udržal vlhkosť a nemal chrumkavé kôrky, ktoré nám neprospievajú, dehydratujú postupne celý organizmus.
A to je všetko.
Prajem vám radosť z pečenia.
Kváskový chlieb si môžete urobiť aj na sladko napr. S hrozienkami, orieškami a čokoládou.
Podobne pripravujem aj bagety. Pridám aj recept na bagety 🙂
Ak by ste chceli bezlepkový chlebík, tak na ten je tu ešte jednoduchší recept, ktorý podľa môjho názoru spĺňa všetky požiadavky na udžanie zdravých zubov a zdarvého tráviaceho traktu a tým aj tela a mozgu, lebo v črevách sídli imunitný systém a tvorí sa tam 90% transmiterov.
http://andreagazi.sk/2017/02/06/pohankovy-fermentovany-chlieb-5x-inak/