Ryža u nás vždy frčala. Na všetky spôsoby. Na sladko, na slano, s korením, chilli, s bylinkami, s kurkumou, či kari korením. Je to skvelá bezlepková potravina. Avšak zdraviu prospešná je iba naturálna verzia, v podobe hnedej, celozrnnej ryže. Je jedno aký druh, či basmati, či jasmínová, či červená. Vždy ju treba konzumavať s plevmi a zárodkom, lebo inak je to iba čistý škrob s vysokým glykemickým indexom.
Ak je ryža dobre pripravená pred varením a dobre upravená je pre naše zdavie veľmi prospešná. Keď je výborne ochutená, dá sa konzumovať aj samostatne. Ale obzvlášť dobrá je v kombinácii so zeleninou, hubami, ale aj sušeným ovocím. Kombinácia so strukovinou vám zabezpečí kompletnú škálu aminokyselín.
Je výbornou náhradou chleba náško každodenného 🙂
Ryža:
400g natural jasmínovej ryže
50 g hrozienok
Him. soľ
1 ML rímskeho kmínu, podrveného v mažiari
Do ryžovaru som dala ryžu, ktorá bola namočená 12 hod. a premytá. Zaliala som vodou. Mierku mám, voda siaha po prvý článok prstu J
Poslolila som, v mažiari som si podrvila rímsky kmín a pridala spolu s hrozienkami.
Hrozienka ryžu osladia, tak pridajte trošičku viac soli.
Karí:
250 g červenej fazule
bobkový list
hing
1 bibuľa
Do studenej neosolenej vody som dala variť červenú fazuľu spolu s bobkovým listom, trošku čertoveho lajna( Hing- zlepšuje trávenie strukovín) a nakrájanou cubuľou. Uvarila som do mäkka.
1 cibuľa
1 mladá cibuľka
4 mrkvy
1 cuketa
? daikonu( biela dlhá redkvička, zelenina, ktorá napomáha harmonizovať naše telo)
1 PL koriandru, semienka
sézamový olej
keltská soľ
250ml kokosového mlieka
Ocot z granátového jablka, alebo nepasterizovaný jablčný ocot( nie liehový)
Na veľkej panvici som si zohriala olej a opražila na ňon podrvené koriandrové semienka v mažiari. Pridala som nakrájanú cibuľu, aj mladú cibuľku aj so zelenou časťou.
Pridala som mrkvu, nakrájanú na kolieska. Po chvílke nakrájaný daikon a cuketu. Zaliala som kokosovým mliekom a vodou. Posolila som keltskou soľou. Zvyknem mať doma 2-3 druhy soli a striedam ich. Je to výborné na doplňanie väčšej časti spekra minerálov.
Nechala som redukovať tekutinu, do krémovej konzistencie.
Na záver som pridala uvarenú fazuľu.
Dochutila som po vypnutí octom z granátového jablka.
Ak máte radi koriandrovú vňať, určite si to na tanieri posypte 🙂
Vyskúšajte a napíšte mi skúsenosti, alebo domáce ohlasy…
Andrea