Z tohto množstva vám vyjde obed aj na 2 dni pre 4-člennú rodinu. Ak chcete menej, kľudne urobte z polovičnej dávky.
Hanka bola dnes hlavný kuchár a ja iba radca. Pomáhal nám aj skvelý robot, ktorý to za nás nie len varil, ale aj miešal 🙂 A my sme sa mohli venovať iným veciam. Aj tak šetríme čas 🙂 Samozrejme to môžete robiť aj na hlbokej panvici.
? kg celozrnnej miešanej ryže, ja som mala aj s divokou, ktorá sa dlho varí
1 biela cibuľa
1 čevená cibuľa
4 mrkvy
2 petržleny
1 balík špargle zelenej
1 stopkatý zelér, balík
1 pór, aj so zelenou časťou.
1 fenikel
1 daikon
him. soľ
voda, alebo zeleninový vývar
biele víno
1 PL sézamového oleja
Ryžu namočíme min. na 12 hodín a premyjeme. Zbavíme ju tým väčšej časti kys. fytovej.
Bielu aj červenú cibuľu nakrájame na jemno a chvíľku opražíme na sézamovom oleji. Pridáme ryžu, zalejeme vodou, alebo vývarom ,osolíme a miešame. Keď začne ryža mäknúť pridáme mrkvu, petržlen,fenikel,šparglu bez hlavičiek, zelér,daikon a dolejeme vodu . Opäť miešame a keď je zelenina mäkkšia pridáme pór a keď sa voda vyparí podlievame už iba vínom. Hlavičky zo špargle a zelerové vňate pridáme pred koncom varenia.
Ak použijete inú celozrnnú ryžu budete musieť pridať zeleninu skôr, lebo napr. celozrnná basmati potrebuje potrebuje oveľa kratší čas na zmäknutie.
Dobrú chuť vám praje Hanka a ja 🙂