Z tohto množstva vám vyjde obed aj na 2 dni pre 4-člennú rodinu. Ak chcete menej, kľudne urobte z polovičnej dávky.

Hanka bola dnes hlavný kuchár a ja iba radca. Pomáhal nám aj skvelý robot, ktorý to za nás nie len varil, ale aj miešal 🙂 A  my sme sa mohli venovať iným veciam. Aj tak šetríme čas 🙂 Samozrejme to môžete robiť aj na hlbokej panvici.

kremove-rizoto5

 

? kg celozrnnej miešanej ryže, ja som mala aj s divokou, ktorá sa dlho varí

1 biela cibuľa

1 čevená cibuľa

4 mrkvy

2 petržleny

1 balík špargle zelenej

1 stopkatý zelér, balík

1 pór, aj so zelenou časťou.

1 fenikel

1 daikon

him. soľ

voda, alebo zeleninový vývar

biele víno

1 PL sézamového oleja

kremove-rizoto-4

 

Ryžu namočíme min. na 12 hodín a premyjeme. Zbavíme ju tým väčšej časti kys. fytovej.

Bielu aj červenú cibuľu nakrájame na jemno a chvíľku opražíme na sézamovom oleji. Pridáme ryžu, zalejeme vodou, alebo vývarom ,osolíme a miešame. Keď začne ryža mäknúť pridáme mrkvu, petržlen,fenikel,šparglu bez hlavičiek, zelér,daikon a dolejeme vodu . Opäť miešame a keď je zelenina mäkkšia pridáme pór a keď sa voda vyparí podlievame už iba vínom. Hlavičky zo špargle a zelerové vňate pridáme pred koncom varenia.

kremove-rizoto-3

Ak použijete inú celozrnnú ryžu budete musieť pridať zeleninu skôr, lebo napr. celozrnná basmati potrebuje potrebuje oveľa kratší čas na zmäknutie.

Dobrú chuť vám praje Hanka a ja 🙂

[medailon]