Loading...
03 11.2018

Maslowova pyramída (potrieb) a vzťah k psychosomatike

03.11.2018|Nezaradené|

Tak aby len Tibor nepísal stále o pyramídach, rozhodla som sa vám aj ja jednu priblížiť. Zamyselnie nad naplnením svojho života je pre niektorých skvelý pocit, pre iných zas sklamaním. Dobrá správa však je , že iba my sami to môžeme zmeniť. Napĺňanie svojich potrieb, by malo byť našou každodennou úlohou a zároveň potešením. Maslowova [...]

28 01.2018

Bezlepkový čokoládový sen

28.01.2018|Bez lepku, Recepty, Torty a dezerty|

Boli sme s Tiborom sami doma. Na jeden deň sme zrušili dohodu, že od Nového roku nepijeme alkohol až do mojich narodenín a otvorili sme si fľašu výborného čeveného vínka. A pri druhom poháriku už prišla chuť na niečo dobré a inšpirácia :-) Za chvíľku už bol korpus v rúre, vymixovaný krém a nevedeli sme [...]

26 01.2018

Bezlepkový mrkvový koláčik s citrónovou plnkou

26.01.2018|Bez lepku, Recepty, Torty a dezerty|

Je veľmi lahodný, svieži, vlhký a veľmi jednoduchý na prípravu. Nie je vegan, sú tam však použité iba vajcia. Neobsahuje lepok, cukor,ani laktózu. Pomiešala som trochu skúsenosti z môjho pečenia a prípravy raw dezertov a vznikla úplne fantastická kombinácia.   Suroviny: 2 banány 150g ďatlí 3 vajcia- rozdeliť bielka, žĺtka 200g nastrúhanej mrkvy 200g mandľovej [...]

20 01.2018

Bezlepkový makovo-mandľový koláčik

20.01.2018|Bez lepku, Recepty, Torty a dezerty|

Príprava tohto koláčiku je opäť veľmi jednoduchá.  Je bez múky a bez cukru. Použila som formu priemer 24 cm. 200g datlí 2 bio banány 200  pomletého maku  3 vajcia  130g mandľovej múky 1ML sódy bikarbóny Najskôr som si rozmixovala ďatle s banánmi v mixéri. V robote som vymiešala bielka so štipoku soli. Keď bol sneh [...]

20 01.2018

15 minútový kváskový chlebík

20.01.2018|Chleby. nátierky a pochutiny, Recepty, VEGAN|

Viete už, že veľmi rada varím a pečiem. Zároveň však nerada trávim v kuchyni desiatky hodín. Takže si všetko zjednodušujem. S  mojim kváskovým chlebíkom mám prácu asi na 15 min. Nerobím rozkvas, ani neprakladám cesto, ani iné disciplíny :-) Ja by som pri tom na polovicu úkonov zabudla  a keby som si stále mala merať [...]

13 10.2017

Feniklovo-brokolicová krémová polievka

13.10.2017|Bez lepku, Polievky, Recepty, VEGAN|

Dnes mi Tibor s Peťom a s Peťom prerábajú ambulanciu. Tak som im chcela vymyslieť super obed. Určite si ho zaslúžia :-) V chladnične na mňa vykukla brokolica a fenikel. Čo s tým? Vznikla užasná chuť, s ktorou sa chcem s vami podeliť. Na asi 4l polievky som použila : 2 brokolice ( ten hrubý [...]

07 03.2017

Fazuľové karí v kokosovom mlieku s orientálnou ryžou

07.03.2017|Bez lepku, Hlavné jedlá, Recepty, VEGAN|

Ryža u nás vždy frčala. Na všetky spôsoby. Na sladko, na slano, s korením, chilli, s bylinkami, s kurkumou, či kari korením. Je to skvelá bezlepková potravina. Avšak zdraviu prospešná je iba naturálna verzia, v podobe hnedej, celozrnnej ryže. Je jedno aký druh, či basmati, či jasmínová, či červená. Vždy ju treba konzumavať s plevmi [...]

06 02.2017

Pohánkový fermentovaný chlieb 5x inak

06.02.2017|Bez lepku, Chleby. nátierky a pochutiny, Raňajky, Recepty, VEGAN|

Keď ešte v októbri minulého roku rozprávali Jarka a Renka z "Ako si uvariť zdravie"o fermentovanom pohánkovom chlebíku som nechcela veriť, že môže byť tak jednoduché urobiť fantastický chlieb. Bezlepkový s vysokým podielom vlákniny, so zdravou prípravou a až neskutočne chutný. Po rokoch skuseností s mojim domácim chlebíkom musím konštatovať, že aj mnohé kváskové sa [...]

20 12.2016

Vianočná voňavá raw torta

20.12.2016|Bez lepku, RAW, Recepty, Torty a dezerty, VEGAN|

Vianoce sú čas , kedy to v kuchyni vždy najviac vonia. A nie len korením, ale aj láskou. Čas, kedy najviac z celého roku neodoláme dobrotám, ktoré sú na stoloch. A viete, že to ide aj bez výčitiek a opätovného zhadzovania kg v novom roku? Pripravte si aj na sviatočný stôl jedlá, ktoré vám prospejú, [...]

28 11.2016

Pečená tekvica s marinovanými šampiňónmi

28.11.2016|Hlavné jedlá, Recepty, VEGAN|

Milujeme pečené maslové tekvice. Na večeru pre 4 osoby budete potrebovať: 1 veľkú maslovú tekvicu 3 PL sezamový olej červená cibuľa, bio šampiňóny vegan parmezán syr tamari himalájska soľ na raw tatarku: 200g bio kešu 1čl citrónovej šťavy červená cibuľa čierna himalájska soľ kvasené uhorky Ako prvé mám pripravené namočené kešu orechy. Ideálne 4 až 6 [...]