Sviečkovú som vždy mala veľmi rada. Hlavne keď ju robila moja mama. Dokonca sa z nej stalo tradičné jedlo jeden krát za rok na jej narodeniny J Problém nastal keď sme prešli na vegánsku a potom živú stravu. Sviečková sa zrazu prestala robiť. A myslela som si, že navždy J Ale až do dňa kým som neuvarila vegánsku sviečkovú, ktorú som doniesla mojej mame…….nechcela veriť, že je to bez mäsa a zápražky . Ale to mi ešte nestačilo a tak som vymyslela túto, naozaj veľmi chutnú raw verziu. A k tomu „celozrnná knedľa s marinovavým portobellom.
Verím, že bude chutiť aj vám.
400g maslovej tekvice
170g mrvky
50g petržlenu
70g koreň zeleru
1,5 ML himálskej soli kúpiť v eshope
1 PL agáve ( ak je sladká tekvica, nie je treba soliť) kúpiť v eshope
1 ML sušeného tymianu
400 ml mandľového mlieka kúpiť v eshope
2 PL citrónovej šťavy
Váha surovín je už už v očistenom stave.
Tekvicu, mrkvu, petržlen, zeler očistíme, nakrájame a zmixujeme so všetkými surovinami. Mlieko pridávajte postupne, aby ste nepridali naraz veľa a sviečková bude riedka , do požadovanej konzistencie.
CELOZRNNÁ KNEDĽA
200g pohánky kúpiť v eshope
120g mrkvy
1 strúčik cesnaku
? ML mletej rasce
200g tmavých ľanových semienok kúpiť v eshope
MARINOVANÝ ŠAMPIŇÓN
8 ks veľkých šampiňónov portobello
1 dcl olivového oleja kúpiť v eshope
1 dcl tamari, alebo inej fermentovanej sójovej omáčky kúpiť v eshope
Šampiňóny očistíme, odrežeme nožičky a marinujeme v zmesi tamari a olivového oleja niekoľko hodín na teplom mieste. Ja ich dávam zakryté do sušičky.
Omáčku nakoniec prihrejeme s teplomerom do 42 st , knedľu zohrejeme v sušičke ako aj šampiňóny a podávame na teplom tanieri.
Dobrú chuť
Andrea