Už sme dávno nemali ryžu, lebo som svoj ryžovar presťahovala do školy a tak som sa rozhodla urobiť krémové rizoto s pórom a vínom. Víno nebolo a v chladničke aj iná zelenina, tak som zas modifikovala 🙂
Celozrnná ryža sa síce dlhšie varí a musíte pridávať viac vývaru, ale je výživná a obsahuje okrem množstva vitamínov a minerálnych látok aj vlákninu a klíčok na rozdiel od ryže bielej.
Vznikne z toho 6-8 porcií. Hanka povedala, že bude aj na večeru 🙂
500g celozrnnej ryže basmati
1 cibuľa
1 veľký pór
2 stonky zeléru
3 mrkvy
1/2 karfiolu
zeleninový vývar
him. soľ
ume ocot
grécke seno
koriander
sézamový olej
Ryžu namočíme na 12 hodín a potom premyjeme. Zbavíme ju veľkého množstva kys. fytovej, bude lepšie strávitelná a bude aj prospešnejšia na zuby.
Cibuľu opražíme na malom množstve sézamového oleja. Pridáme ryžu a stopkatý zelér, podlejeme vývarom, osolíme podľa chuti, pridáme grécke seno. Varíme a miešame. Postupne keď bude ryža mäknúť pridávame nastrúhanú mrkvu, zelenú časť póru a karfiol na ružičky.
Na aké suroviny nedám dopustiť?
Skutočne zdravé a čisté potraviny sú základom každého jedla. Pri výbere dbám najmä na čerstvosť surovín a osvedčených dodávateľov.

Chcete sa naučiť žiť zdravo?
Profesionálni lektori pripravení odovzdať vám svoje know-how.
Zobraziť kurzyVždy keď sa tekutina vyparí prilievame horúci vývar a miešame. Môžete aj víno 🙂
Keď je už ryža mäkká, určite bude aj všetká zelenina. Na záver pridáme bielu časť póru a dochutíme ume octom( ak ste dávali víno , ume ocot vynechajte). Ak chcete mať komlexný zdroj aminokyselín, môžete pridať tofu, tepmeh, alebo inú strukovinu.
Ozdobíme čerstvým , alebo sušeným koriandrom. Ak vám koriander nechutí zvoľte petržlenovú vňať.
Dobrú chuť.