Už sme dávno nemali ryžu, lebo som svoj ryžovar presťahovala do školy a tak som sa rozhodla urobiť krémové rizoto s pórom a vínom. Víno nebolo a v chladničke aj iná zelenina, tak som zas modifikovala 🙂

Celozrnná ryža sa síce dlhšie varí a musíte pridávať viac vývaru, ale je výživná a obsahuje okrem množstva vitamínov a minerálnych látok aj vlákninu a klíčok na rozdiel od ryže bielej.

Vznikne z toho 6-8 porcií. Hanka povedala, že bude aj na večeru 🙂

500g celozrnnej ryže basmati

1 cibuľa 

1 veľký pór

2 stonky zeléru

3 mrkvy

1/2 karfiolu

zeleninový vývar

him. soľ

ume ocot

grécke seno

koriander

sézamový olej

 

Ryžu namočíme na 12 hodín a potom premyjeme. Zbavíme ju veľkého množstva kys. fytovej, bude lepšie strávitelná a bude aj prospešnejšia na zuby.kremove-por-rizoto1

Cibuľu opražíme na malom množstve sézamového oleja. Pridáme ryžu a stopkatý zelér, podlejeme vývarom, osolíme podľa chuti, pridáme grécke seno.  Varíme a miešame. Postupne keď bude ryža mäknúť pridávame nastrúhanú mrkvu, zelenú časť póru a karfiol na ružičky.

Na aké suroviny nedám dopustiť?

Skutočne zdravé a čisté potraviny sú základom každého jedla. Pri výbere dbám najmä na čerstvosť surovín a osvedčených dodávateľov.

Chcete sa naučiť žiť zdravo?

Profesionálni lektori pripravení odovzdať vám svoje know-how.

Zobraziť kurzy

kremove-por-rizoto2

Vždy keď sa tekutina vyparí prilievame horúci vývar a miešame.  Môžete aj víno 🙂

kremove-por-rizoto3

Keď je už ryža mäkká, určite bude aj všetká zelenina. Na záver pridáme bielu časť póru a dochutíme ume octom( ak ste dávali víno , ume ocot vynechajte). Ak chcete mať komlexný zdroj aminokyselín, môžete pridať tofu, tepmeh, alebo inú strukovinu.

Ozdobíme čerstvým , alebo sušeným koriandrom. Ak vám koriander nechutí zvoľte petržlenovú vňať.

Dobrú chuť.