Zdravie ďasien výrazne ovplyvňuje zdravie zubov a aj celkové zdravie.
Poznáte to? Máte niektoré z týchto symptómov?
-krvácanie ďasien
-ustupovanie ďasien
-opuchy ďasien
-kývajúce sa zuby
-zubné vačky
-strata zubov
Choroby ďasien sa často prisudzujú veku, práve preto, že sa vekom zhoršujú. Pravdou ale je, že sú výsledkom nášho moderného životného štýlu. Je to choroba modernej civilizácie.
Nálezy lebiek na celom svete dokazujú, že v minulosti mali ľudia zuby zdravé do vysokého veku a pevne zakorenené.
Často je to výsledok nesprávneho stravovania a nedostatočného vstrebávania dôležitých živín zo stravy.
Dnes konzumujeme obrovské množstvo priemyselne upravených potravín, veľké množstvo cukru, nesprávne upravené obilniny, nedostatok minerálov a vitamínov v našej potrave.
Súčasťou tohto lokálneho procesu je aj prítomnosť zubného kameňa. Obsahuje toxické látky, ktoré dráždia okolie. Zubný kameň je spôsobený nie len nesprávnou hygienou , ale aj zvýšeným množstvom vápnika v krvi v pomere k množstvu fosforu.
Keď je hladina fosforu v krvi veľmi vysoká v pomere k vápniku, tak sa v krvi objavuje voľný fosfor a spôsobuje to zubný kameň.
Vitamín D( rozpustný v tukoch) má schopnosť znížiť hladinu fosforu a zvyšit hladinu vápnika v krvi . Vysoký obsah fosforu je v surovom mlieku a surovom mäse, vajciach,v tekvicových semienkach, maku, v strukovinách.
Vitaním A (tiež rozpustný v tukoch) je dôležitý pri vývoji a raste ďasien.
Oba tieto vitamíny sú nepostrádateľné vo vývoji a zachovaní zdravých ďasien a zubov. Vit A podporuje mäkke tkanivá a D tvrdé. Oba sú obsiahnuté aj v oleji z fermentovanej treščej pečene Blue Ice.
Ďalším vitamínom podieľajúcim sa na zdravých ďasnách je vit.C. Organizmus lepšie vstrebáva prírodný vit C ako napr. camu-camu, šípky, acerola, amalaki. Netreba zabúdať, že vstrebávanie vit.C ovplyvňuje vysoká konzumácia obilnín, obzvlášť keď sú upravené nesprávnym spôsobom.
Ochorenia ďasien vždy začínajú v sulku. Je to priestor medzi ďasnom a zubom. Je to žliabok okolo zuba, ktorý ostáva aj po bežnom čistení najzanesenejšia časť ústnej dutiny. Bohužiaľ ani čistenie zubnou niťou a ani medzizubnou kefkou ho nevyčistí dôkladne.
Na vyčistenie tohto priestoru vám výborne poslúži irigátor, alebo tzv. zubná sprcha. Irigátor čistí pulzujúcim prúdom vody z malej trysky všetky nedostupné priestory.
Najefektívnejší roztok, ktorý môžete do irigátora použiť je teplá voda s morskou soľou, poprípade bylinami…ako napr. nechtík, repík, harmanček. Výborný je aj odvar z klinčekov, alebo môžete použiť étericky olej Yong Living -Thieves. S ním mám výborné skúsenosti na zápaly a rany v ústnej dutine, či na bolesti hrdla a kašeľ.
POZOR! Ak máte okolo zubov nánosy zubného kameňa, žiaden irigator vám ho nevyčistí a roztok sa nedostane tam kde ho potrebujete. Najskôr si ho musíte dať odstrániť u svojho zubného lekára, či na dentálenej hygiene.
Ak vám pri prvom použití budú ďasná veľmi krvácať, znížte tlak,ktorým budete čistiť. Po čase ďasná zosilnejú a krvácať prestanú.
Strava na podporu zdravia ďasien:
Veľké množstvo čerstvej zeleniny, hlavne listovej zeleniny, potraviny s obsahom železa, surové mlieko, tí ,ktorí jedia mäso, by mali dávať prednosť hovädziemu a jahňaciemu a preferovať kvalitu pred kvantitou.
Vyhýbajte sa pečivu a chlebu, ktoré sú pečené z dávno pomletej muky(hlavne nie biela múka), s prídavkami chem. látok a kvasníc. Obilie by malo byť čerstvo pomleté a vždy by malo prejsť fermentáciou, čiže kvasením (kváskové pečivo). Nemyslím tým biele kváskové buchty,rožky či šišky,alebo rôzne iné kváskové koláče s pridaním cukru 🙂
Poznáte oil pulling?
Je to veľmi strará a jednoduchá technika, ktorá prispieva k zdraviu našich ďasien.
2 malé lyžičky organického oleja(napr. kokosový, sézamový, olivový)dáte do úst a premieľate najdlhšie ako vydržíte 10-15 min. Potom olej vypľujete a vypláchnite si ústa. Olej vytiahne toxíny , zlepší zdravie ďasien a pomôže odstrániť zápach z úsť. Mal by sa praktikovať každý deň.
Antibakteriálne ústne vody radšej vynechajte. Často ničia aj pre nás baktérie potrebné.
Veľmi dobrým doplnkom pre zdravie ďasien a zubov sú bunkové soli, ktoré prenášajú informácie až na bunkovú úroveň. To bude však obsahom už iného článku 🙂