Všade  sa dnes dočítate aká sú dôležité Omega-3 a omega -6 mastné kyseliny, len nám už nikto nevysvetlí ako to s nimi v skutočnosti je. Omega-3 a Omega-6 sú zdanlivo podobné látky, ale medzi nimi existujú dôležité rozdiely.olive-oil-356102_960_720

Omega-3 mastné kyseliny riedia krv ľudí a zvierat a miazgu rastlín. Využívajú ich hlavne rýchlo pracujúce orgány ako je srdce,mozog.Omega-6 mastné kyseliny zahusťujú krv ľudí a zvierat aj šťavy rastlín.

Prebytok omega-6 mastných kyselín v strave je spájaný s chorobami srdca, infarktom, artritídou, cukrovkou, bolesťami hlavy, metastázovaním tumorov, obezitou, depresiou, chorobami iminity. Rastúci počet chorôb je spájaný s nerovnováhou esenciálnych mastných kyselín.

Keďže Omega-3 kyseliny sa rýchlo kazia, boli postupne z rastlinných olejov čiastočne, alebo celkovo odstránené (predlžila sa doba spotreby aj na rok).  Týmto spôsobom sa postupom času stali jedlá bohatšie na omega-6 a chudobnejšie na omega -3. Väčšina hospodárskych zvierat je chovaná kukuricou, sójou, alebo iným zrnom a len veľmi málo zeleným. Pre tých, ktorý jedia mäso a živočíšne produkty je dobré vedieť, že mäso aj živočíšne produkty pochádzajúce zo zvieraťa, ktoré bolo kŕmené trávou je bohaté na omega-3mastné kyseliny, kým mäso pochádzajúce zo zvierat, ktoré boli chované na kukurici a iných zrnách je bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Aj ryby, ktoré si dnes kúpite v obchode a sú chované na farme, kŕmia zrnom, takže tak isto je pomer nevyhovujúci. Kým ryby z voľnej prírody jedia planktón  a veľké ryby jedia tie malá, ktoré jedia ten planktón, takže sú bohaté na omega -3 a tej z farmy sú bohaté na omega-6.Eskimáci jedia ryby z voľnej prírody a nemajú výskyt cukrovky. Rovnako to platí aj pri mliečnych produktoch a vajíčkach. Vajíčka sliepok, ktoré sú chované viac zeleným ako zrnom sú až 10x bohatšie na omega-3 ako tie v obchodoch.

Strava, ktorá je bohatá na omega-6 spomaľuje metabolizmus a podporuje zvýšenie hmotnosti a iné choroby.

Veľa ľudí sa snaží zdravo žiť a preto nahrádzajú živočíšne tuky rastlinnými(kukuričný, sezamový, olivový) a tým do tela dostávajú zas len veľa omega-6 a spomaľujú si metabolizmus, cítia sa ospalí, unavení, spomalení.

Pomer omega-6 a omega-3 by mal byť 3:1,pričom v bežnej strave je asi 20:1. Omega-3 sú vo všetkej listovej zelenine, naklíčené ľanové semienka, chia semienka, ľanový olej (musí byť lisovaný za studena a uchovávaný v chlade, inak sa veľmi rýchlo pokazí a v tele potom vytvára voľné radikály).Lekár Ralph Holman robil výskum na skupine Nigérijčanov, kde zistil veľmi veľké hodnoty omega-3 a to tým, že konzumovali veľké množstvo zelených rastlín. Preto sú produkty bohaté na omega-3 zvyčajne drahšie.

Takže ak chcete byť zdravý, je potrebné zvýšiť príjem omega-3 a znížiť príjem omega-6.

Na predstavu pomerov omega-3 a omega-6 dávam tabuľku hodnôt v niektorých potravinách.

omega 3 (mg) omega 6 (mg)
1. ľanový olej  7196  715
2. snečnicový olej  5  3905
3. sézamový olej  40,5  5576
4.  olivový olej  103  1318
5. Chia semienka  4915  1620
6.  Ľanové semienka  6388  1655
7.  slnečnicové  34  10 602
8.  sézamové  541  30 776
9.  tekvicové  250  28 571
10.  Vlašské orechy  10 623  44 567
11.  Mandle  5,7  11 462
12.  pšenica  52  1152
13.  Quinoa  522  5061
14.  Fazuľa zelená surová  39,6  25,3
15.  Hrášok zelený surový  50,8  220
16.  Hlávkový šalát surový  209  86,4
17.  Rýmsky šalát surový  707  294
18.  špenát  469  88,4
19.  Púpavové listy  44   261
20.  rukola  170  130
21.  jablká  16,4  78,3
22.  Banány  31,9  54,3
23.  jahody  65  90
24.  mrkva  2  115

MUDr.Andrea Gáži