Všade sa dnes dočítate aká sú dôležité Omega-3 a omega -6 mastné kyseliny, len nám už nikto nevysvetlí ako to s nimi v skutočnosti je. Omega-3 a Omega-6 sú zdanlivo podobné látky, ale medzi nimi existujú dôležité rozdiely.
Omega-3 mastné kyseliny riedia krv ľudí a zvierat a miazgu rastlín. Využívajú ich hlavne rýchlo pracujúce orgány ako je srdce,mozog.Omega-6 mastné kyseliny zahusťujú krv ľudí a zvierat aj šťavy rastlín.
Prebytok omega-6 mastných kyselín v strave je spájaný s chorobami srdca, infarktom, artritídou, cukrovkou, bolesťami hlavy, metastázovaním tumorov, obezitou, depresiou, chorobami iminity. Rastúci počet chorôb je spájaný s nerovnováhou esenciálnych mastných kyselín.
Keďže Omega-3 kyseliny sa rýchlo kazia, boli postupne z rastlinných olejov čiastočne, alebo celkovo odstránené (predlžila sa doba spotreby aj na rok). Týmto spôsobom sa postupom času stali jedlá bohatšie na omega-6 a chudobnejšie na omega -3. Väčšina hospodárskych zvierat je chovaná kukuricou, sójou, alebo iným zrnom a len veľmi málo zeleným. Pre tých, ktorý jedia mäso a živočíšne produkty je dobré vedieť, že mäso aj živočíšne produkty pochádzajúce zo zvieraťa, ktoré bolo kŕmené trávou je bohaté na omega-3mastné kyseliny, kým mäso pochádzajúce zo zvierat, ktoré boli chované na kukurici a iných zrnách je bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Aj ryby, ktoré si dnes kúpite v obchode a sú chované na farme, kŕmia zrnom, takže tak isto je pomer nevyhovujúci. Kým ryby z voľnej prírody jedia planktón a veľké ryby jedia tie malá, ktoré jedia ten planktón, takže sú bohaté na omega -3 a tej z farmy sú bohaté na omega-6.Eskimáci jedia ryby z voľnej prírody a nemajú výskyt cukrovky. Rovnako to platí aj pri mliečnych produktoch a vajíčkach. Vajíčka sliepok, ktoré sú chované viac zeleným ako zrnom sú až 10x bohatšie na omega-3 ako tie v obchodoch.
Strava, ktorá je bohatá na omega-6 spomaľuje metabolizmus a podporuje zvýšenie hmotnosti a iné choroby.
Veľa ľudí sa snaží zdravo žiť a preto nahrádzajú živočíšne tuky rastlinnými(kukuričný, sezamový, olivový) a tým do tela dostávajú zas len veľa omega-6 a spomaľujú si metabolizmus, cítia sa ospalí, unavení, spomalení.
Pomer omega-6 a omega-3 by mal byť 3:1,pričom v bežnej strave je asi 20:1. Omega-3 sú vo všetkej listovej zelenine, naklíčené ľanové semienka, chia semienka, ľanový olej (musí byť lisovaný za studena a uchovávaný v chlade, inak sa veľmi rýchlo pokazí a v tele potom vytvára voľné radikály).Lekár Ralph Holman robil výskum na skupine Nigérijčanov, kde zistil veľmi veľké hodnoty omega-3 a to tým, že konzumovali veľké množstvo zelených rastlín. Preto sú produkty bohaté na omega-3 zvyčajne drahšie.
Takže ak chcete byť zdravý, je potrebné zvýšiť príjem omega-3 a znížiť príjem omega-6.
Na predstavu pomerov omega-3 a omega-6 dávam tabuľku hodnôt v niektorých potravinách.
omega 3 (mg) | omega 6 (mg) | ||
1. | ľanový olej | 7196 | 715 |
2. | snečnicový olej | 5 | 3905 |
3. | sézamový olej | 40,5 | 5576 |
4. | olivový olej | 103 | 1318 |
5. | Chia semienka | 4915 | 1620 |
6. | Ľanové semienka | 6388 | 1655 |
7. | slnečnicové | 34 | 10 602 |
8. | sézamové | 541 | 30 776 |
9. | tekvicové | 250 | 28 571 |
10. | Vlašské orechy | 10 623 | 44 567 |
11. | Mandle | 5,7 | 11 462 |
12. | pšenica | 52 | 1152 |
13. | Quinoa | 522 | 5061 |
14. | Fazuľa zelená surová | 39,6 | 25,3 |
15. | Hrášok zelený surový | 50,8 | 220 |
16. | Hlávkový šalát surový | 209 | 86,4 |
17. | Rýmsky šalát surový | 707 | 294 |
18. | špenát | 469 | 88,4 |
19. | Púpavové listy | 44 | 261 |
20. | rukola | 170 | 130 |
21. | jablká | 16,4 | 78,3 |
22. | Banány | 31,9 | 54,3 |
23. | jahody | 65 | 90 |
24. | mrkva | 2 | 115 |
MUDr.Andrea Gáži